Yazıcı Onarımı

<< Geri Dön

Marka bağımsız  yazıcıların bakım ve onarım desteği sağlanmaktadır. Ücretsiz arıza tespit işleminden sonra cihaz sahibine geri dönüş yapılıp, işlem onayı alınır ve bir iş günü içerisinde cihaz işleme alınır. İşlem gören cihazın onarımı tamamlandıktan sonra, arızası ne olursa olsun tüm parçaları testten geçirilip, genel bakım ve temizleme işlemine tabi tutulur. Bu işlemlerin ardından son aşama olarak alınan test baskılarının kontrolü yapılıp, tarafımızdan verilen servis garantisi kapsamında cihaz kullanıcıya teslim edilir.

Yazıcı Arızaları ve Çözümleri

Bütün elektronik cihazlar gibi yazıcıların arızaları çoğunlukla kullanıcı dikkatsizliği ve aşırı çalışmadan kaynaklanan yüklenme,elektronik problemler gibi bir çok arıza ve buna sebep olacak printer hataları vardır. Aşağıda bazı yazıcı arıza ve çözümleri açıklanmıştır.

1) Yazıcım çıktısı alınması gerekli dosyayı yazdıramıyor?

Çözüm:

a) Printer LPT veya USB kablosu takılımı kontrol ediniz.
b) Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol ediniz.
c) Yazıcının açık veya yazıcının güç anahtarı açık mı kontrol ediniz.
d) Yazıcıyı yeniden açıp yazdırmayı deneyin.
e) Yazıcı ekle yeni yazıcı ekleyiniz.

2) Yazıcım bir satırı üç satır veya daha fazla gibi yazdırıyor?

Çözüm:


a) Yazıcı tanıtımı tam olarak yapılması.
b) Yazıcılar-özellikler-ayrıntılar-aşağıdaki bağlantı noktasında yazdır. Doğrumu

3) Yazıcı yazdır komutunu almıyor.

Çözüm:

a) Yazdırılacak belgelerden daha önce yazdırma(kuyrukta ) bekletilen belgelerin hafızadan temizlenmesi.
b) Bilgisayarın yeniden başlatılması.

4) Yazıcı değişik sayfa şeklinde yazdırması.

Çözüm:

A) Yazıcı Tanıtımının doğru yapılması.

5) Yazıcım yazmıyor. Devamlı üstte kırmızı lamba yanıyor demo page çıkarmıyor. Neden olabilir?

Çözüm:

Üst kapağı açtığınızda kafa ortaya hareket ediyorsa mekanik sorun muhtemelen yoktur. LED yanıp sönüyorsa ya mürekkep bitmiş veya kurumuştur. Doldurulan kartuşlarda bu hata sık görülüyor. Çünkü kartuş doldurulurken gerekli prosedür uygulanmıyor. Orijinal kartuş alın ve takın. Sorun muhtemelen çözülür.

6) Yazıcıyı açtığımızda ön paneldeki ışıklar sırayla yanıp sönüyor. Yazıcı hiçbir cevap vermiyor.

Çözüm:

Kafayı yerinden çıkarıp tekrar takın. Eğer yine bir değişiklik olmazsa kafa arızası olabilir. Tamir olasılığı yok. Yenisini almanız gerekiyor. Not: HP lerde kafa ve kartuş birleşiktir.

7) Hp 690c Yazıcım Windows xp de çalışmıyor bunu nereden güncelleştire bilirim?

Çözüm:

Google da +hp +695c +xp +driver kelimelerini arayın
8) Laser yazıcımın rs6-0335 nolu dişlisi kırık. bu dişli main drive assembly içinde yer alıyor. toner kartuşunun dramı üzerindeki üçgenimsi yuvaya geçiyor ve döndürüyor. Hp bunu tek satmıyor. komple 281 usd+kdv istiyor. Bulunabilir mi?

Çözüm:

Oldukca fazla bir fiyat. Temin edilebilecek bir yer olarak yetkili servisi olabilir. Bulunan parçanın maliyeti fazla olur ama arızayı giderir.

9) Yazıcım kağıda yazdırırken, kağıda baskı yapıyor ama siyah renk varmiyor. Kartuşu
değiştirmeme rağmen hala aynı sorunu veriyor. Kartuşun ucu tahrib görmekte olabilir.

Çözüm:

Kafa arızalı gibi görünüyor. Kafayı yerinden çıkarın ve pinleri kontrol edin. Hepsi aynı yükseklikte olmalı. Aksi halde kafa arızalıdır.

10) BC-21e Kafa kullanıyor. Bu kafalar dolduğu için kağıdı boş çıkartıyor. Bende ılık su
ile temizliyorum(Az bir alkol koyup) Yalnız iki üç sayfa sonra yeniden aynısı oluyor. Bu kafaları temizlemenin başka yolu var mı?

Çözüm:

Kullandığınız re-fill mürekkebin kalitesi düşük ise kafayı tıkıyor olabilir. Mürekkebin kalitesini Yükseltmeyi deneyin.

11) DOS ortamında Türkçe karakterleri basmıyor. Başka bigisayarlar da aynı sorunu yapıyor.

Çözüm:

Traktöre sürekli form koyunuz. Font tuşuna basın ve basili tutun ve cihazı açın. Listeden dil seçimini yapın daha sonra komutları izleyin ve Türkçe font ayarlarını yapın. Daha fazla bilgi için netten manual i çekip buradan takip edebilirsiniz.

12) Yazı yazarken değişik karakterler çıkıyor(kalp işaretleri gibi) Bunun sebebi nedir acaba?

Çözüm:

DOS moda düşün ve oradan dir>prn komutunu gönderin. Doğru çıktı alınıyorsa. Sorun Windows sürücülerindedir.

13) Bazen kartuşların bulunduğu kafa 4-5 defa sol tarafa sertçe vuruyor ve duruyor durunca stand-by ışığı yanıp sönmeye başlıyor. on-off butonuna bastığımda aynı hat devam ediyor."Mekanisim Error" hatası veriyor. Bazen kendi düzeliyor. Problem ne olabilir?

Çözüm:

Bu tür aletlerde daha çok böyle problem çıkıyor. Encoder problemi gibi görünüyor. Yeniden doldurulmuş kartuşlar bazen bu problem çıkarıyor. Orijinal kartuş takıp yeni bir deneme daha yapın.

14) Yazıcım kendini bilgisayarıma Apollo P2500/2600 olarak görünüyor.

Çözüm:

Sanırım bu yazılımla ilgili bir sorun. Bu konu tamircilik konusu dışında olan yazılım problemlerinden biridir. Netten ilgili yazıcının sürücüsünü yükleme en doğrusu.

15) Kartuşun takılı olduğu platformun altında kayışın hareketiyle kartuşlu platformu hareket ettiren küçük parça kırılması.

Çözüm:

Bu parçayı epoxy ile yapıştırın.

16) HIN239CB entegresi bozulmuş. Yani rs 232 entegresi. Nereden bulabilirim?

Çözüm:

Datashhet i internetten çekip benzer entegreyi uydurabilirsin. Veya karşılığını netten bulabilirsin böyle elektronik çözümler için yazıcı devrenize dikkatli uygulamayı unutmayın.

17) Kartuş donması problemi.

Çözüm:

Bir başka sıvı ile mürekkebin çözünmesi. Aşağıda izah edilen metotların temel amacı özel sıvı (Vikink´) in üfleç içinde kuruyan bölgeye ulaşmasını sağlamaya yöneliktir. Bunun gerçekleşmesi halinde Vikink kuruyan mürekkebi çözer ve üflecin açılmasını sağlar. Kartuşlar için uygulama yöntemi tıkanma derecesine göre aşağıdaki gibi olmalıdır:

Kartuş ters çevrilmeli üflecin üzerine birkaç damla Vikink damlatılmalı ve 30 sn beklenmelidir. Kağıt bir mendil üzerine birkaç damla Vikink damlatılarak kartuşun üfleci bu ıslaklığın üzerine nazikçe sürülmelidir. Mendil üzerinde herhangi bir mürekkep akıntısı olmaz ise bu işlem bir iki defa tekrarlanmalıdır. Bu işlemi sıcak su ile gerçekleştirmekte mümkündür.

18) Yazıcım kağıtlarında iz bırakarak yazdırıyor.

Çözüm:

Yazıcı kartuş ve tonerlerinde eksilme vardır.

19) Yazıcım kendi sınama sayfasını vermiyor,nedenleri nelerdir?

Çözüm:

Eğer printer ınız kendi kendini test edemiyorsa sorun printer´ın paralel kablo hattındaki initialization hattından, bilgisayarın printer´ı kapatmasıdır. Bu hat devreden çıkarıldığında, paralel printer tekrar initialize edilmeye zorlanır. 16. pindeki bu hat bilgisayarın yazılımının kullanabildiği bir uzaktan kumandalı printer-reset butonu gibi görev yapar. Aslında sadece bilgisayarın "power-on" yazılımı bu hattı düzenli olarak kullanır. Diğer yazılımlar bu hattı kullanarak printer resetlemek için bilgi üretmeye çalışırlar.

Bu hattın ne zaman kullanıldığını öğrenebiliriz. İlk önce printer´ı sonrada bilgisayarı açtığımızda dot-matrix printer "hiccup" diye ses çıkarır. İşte çıkan bu her hiccup sesinde initialization hattı kullanılıyor demektir. Normalde bu ses sadece bir defa bilgisayarın power-on fazı devrede iken duyulur. Bu hattyn devreden çıkarılması ile ortaya çıkabilecek resetleme problemleri ortadan kaldırılmış olur.

20) Yazıcı yazdır komutundan sonra yavaş yazmaya başlıyor. Genelde yazdırılan belgeler yazıcı kuyruğuna alınıyor.Sebepleri nelerdir.

Çözüm:

Çoğu zaman bilgisayar, printer´ın yazabileceği datadan daha fazla data printer´a gönderir. Her ne kadar printer yazabileceğinin en hızlısını yazsa da bilgisayarla aynı hızda çalışamaz. Örneğin suyla doldurulan bir lavabo düşünelim. Eğer su lavaboya, lavabo kanalının boşaltabileceği sudan daha fazla miktarda akıtılırsa, lavabo belirli bir süre sonra taşar. Printer´ın "buffer" ıda lavabo gibi düşünülebilir. Bilgisayar kapatılsa dahi printer buffer´ın boşaltıncaya kadar yazmaya devam eder (lavabo örneğinde olduğu gibi).
Paralel arabirimler buffer´larının dolduğunu 11. pindeki "busy" hattı ile belirtirler (örneğin buffer dolduğunda busy hattı 0 voltken 5 volta çekilir). Busy hattının yüksek gerilime çekilmesi ile printer bilgisayardaki bir ışıklı "busy" etiketinin devreye girmesini sağlar. Bilgisayar, bu hattı dikkate alarak bu hat tekrar düşük seviye gerilim değerine (örneğin 0 volt) düşene kadar printer´a data gönderimini durdurur. Daha sonra printer bilgisayardaki ışıklı "busy" sönmesini sağlar. Eğer bu hattaki gerilim normal bir zaman aralığından sonra düşüyorsa bilgisayar bir hata mesajı üretir. Teknik olarak bu durum işletim sistemi tarafından "time-out" olarak nitelendirilir.

21) Crosstalk Problemi

Çok kablolu paralel hatlarda bilgi iletiminde, bazı kablolardaki bilgiler diğerlerini mağnetik etki yaratarak kötü yönde etkiler. Bu probleme "crosstalk problemi" denir. Crosstalk problemini daha iyi anlamak için bir örnek verelim. Telefon sistemlerinde uzun mesafeli telefon görüşmelerinde bir kullanıcı başkalarının konuşmalarını az da olsa duyar.
Crosstalk problemini önlemek için iki yöntem kullanılır. Bunlardan birinci yöntem, hatla gönderilen bilgilerin akım ve gerilim seviyeleri çok yüksek tutulmaz. Paralel hat uzunluğu arttıkça crosstalk problemi artar.
Eğer bilgisayarımız ve paralel ileti?im yaptığı makine arasındaki bağlantı kablosu önerilen uzunluktan fazla olursa sistem tam güvenirlikte çalışmaz. Örneğin Centronix kendi printer kabloları için bu mesafeyi 9 feet olarak tavsiye etmiştir.

Bunlardan başka yazıcı türüne göre değişen donanımsal arızalar,yazıcı anakartı üzerindeki arıza,yazıcı kağıt besleme mekanizması üzerindeki mekanik arızalar,(kağıt almama,sıkıştırması gibi) arızalarda vardır. Bunların çözümleri maliyet gerektirmektedir. Unutulmaması gereken yazıcıların bakım ve temizliğinin aksatılmadan yapılması,eğer mürekkep kullanan bir yazıcınız varsa donma yapma durumuna karşı dikkatli olunması gerekir.

Adres : Sırakapılar Mah.493 Sk.Gözde Pasajı No:6 (Atatürk Parkı Yanı) Denizli   Telefon : 0 258 241 26 61  Fax : 0 258 264 12 61